Rondreis Argentinië 1: Patagonië op zijn Best!
Van € 1.895,- p.p.

16 dagen Tango, Andes, Gletsjers en Meren Voor € 1.395,- p.p.
Ushuaia en Vuurland
Afdrukken E-mailadres

USHUAIA HET EINDE VAN DE WERELD
Als ik op school niet had geleerd dat de aarde rond is, zou ik alsnog gaan twijfelen... Want nu ik vanuit de haven van Ushuaia het Beaglekanaal in kijk, de zeestraat die Vuurland in tweeën deelt, besef ik ineens dat ik hier in de meest zuidelijke stad op aarde sta. Vanaf hier staar je de oneindige leegte in. Nog wat onbewoonde bergen links en rechts, maar daarna kukel je er geheid vanaf, zou je denken. Maar niets is minder waar. Achter die bergen ontspruit een nieuwe wereld van nog eens duizend kilometer, die leidt naar een van de meest bijzondere plekken op aarde: het Zuidpoolgebied.
Het Britse schip HMS Beagle, onder commando van kapitein Robert FitzRoy, was in 1883 het eerste westerse schip dat het Beaglekanaal invoer tijdens een ontdekkingstocht in de Tierra del Fuego, zoals Vuurland in het Spaans wordt genoemd. In 1869 streken de eerste Britse missionarissen in het gebied neer. Zij bouwden een kleine nederzetting en leefden samen met de oorspronkelijke Yamana-bevolking. In de decennia daarna kwamen ook gouddelvers, Argentijnse overheidsdienaren en marinepersoneel het gebied bevolken. In 1904 werd Ushuaia uitgeroepen tot hoofdstad van Tierra del Fuego. Het eerste deel van de twintigste eeuw werd de stad verder opgebouwd rond de gevangenis voor zware criminelen. De Argentijnen volgden het voorbeeld van andere landen, die gevangenissen op een eiland bouwden, zodat vluchten zo goed als onmogelijk was. De gevangenen werden te werk gesteld in de houtwinningsindustrie rond de stad. Zij zijn uiteindelijk de kolonisten die de stad hebben gebouwd.



Vandaag de dag is Ushuaia een geliefde bestemming voor toeristen die de sensatie mee willen maken om in de meest zuidelijke stad ter wereld te verblijven. De stad telt ca. 60.000 inwoners. Zowel de stad zelf als de omgeving zijn in trek. Ushuaia heeft een oud centrum met onder andere de Avenida San Martín als de belangrijkste winkelstraat. Naast het gemeentehuis (Municipalidad de Ushuaia) uit 1903 vinden we er het Museo del fin del Mundo (Museum van het einde van de wereld), het inheemse Museo Yamána en het maritiem museum, dat is


gevestigd in de vroegere gevangenis. De haven van Ushuaia bevindt zich vlakbij het centrum en bestaat uit een lange brede pier. Van daaruit vertrekken de schepen onder meer naar Antarctica. De cruises blijven meestal tot het Antarctische schiereiland beperkt en vinden vaak plaats in de maanden december tot en met februari, wanneer het op Antarctica zomer is. Een reis per schip duurt ongeveer 36 uur. Voor wie Ushuaia het meest zuidelijke punt van zijn reis is, is een tochtje met de stoeltjeslift naar de Glaciar Martial gletsjer een aanrader. Van hieruit heeft u een prachtig panoramisch uitzicht over de stad en het Beaglekanaal. Ook een boottocht op het Beaglekanaal is een veel gemaakte excursie. U kunt dan volop genieten van de flora en fauna met pinguins en orkas’s (hoewel in mindere mate dan in Puerto Madryn), zeeleeuwen- en volgelkoloniën.

Het bijna 700 vierkante kilometer omvattende Parque Nacional Tierra del Fuego in de directe nabijheid van Ushuaia is een absolute must om te bezoeken. Naast uitgestrekte bossen herbergt het park meren, bergen, gletsjerdalen, beken, rivieren en een ongerepte zeekust, waar talloze vogelsoorten en zoogdieren leven. Dit is een walhalla voor wandelaars.


DE BERUCHTE DRAKE STRAAT

Wie vanuit het zuiden van Patagonië naar Antarctica vaart, passeert de beruchte Drake Straat. Hij verbindt de Atlantische Oceaan met de Grote Oceaan en is vernoemd naar de Britse zeevaarder Sir Francis Drake. Het zeegebied werd voor de eerste maal in 1616 door Willem Cornelisz Schouten bevaren. De straat Drake is 400 zeemijlen breed en wordt nauwelijks onderbroken door eilanden, wat de Antarctische golfstromen de mogelijkheid geeft, als enige zeestroming rond de wereld te stromen, dus ook onder Zuid-Afrika en Nieuw-Zeeland door. In de Drake Straat, die in het Spaans Mar de Hoces heet, stormt het vaak, en door hoge, soms wel 10 meter hoge golven is hij moeilijk begaanbaar voor schepen.
IN DE OMGEVING

Río Grande
Deze stad met 55.000 inwoners is de grootste plaats in Tierra del Fuego. Rond de stad bevinden zich grote schapenboerderijen, waaronder de Estancia Viamonte, een schapenranch die in 1902 werd gesticht door zonen van de Anglicaanse missionaris Thomas Bridges, één van de eerste Europese kolonisten in het gebied eb ook de samensteller van het eerste woordenboek Engels-Yamana.

Argentijns Antarctica
Argentinië heeft een aantal basiskampen met permanente bewoning op het Antarctische schiereiland en claimt een gedeelte van Antarctica als nationaal grondgebied. Dit wordt door de internationale gemeenschap niet erkend. Argentinië beschouwd ook de Malvinas (Falkland-eilanden) als onderdeel van het eigen grondgebied. Vanuit Ushuaia worden cruises aangeboden naar Antarctica.


DE VUURLANDERS

Eén van de volken die de bemanning van Darwin’s Beagle in 1826 in vuureiland aantroffen waren de Yaghans, de Vuurlanders. Ze leefden voornamelijk van wat de zee opbracht. In deze ijzige omgeving was vuur van levensbelang. Ze namen hun vuren zelfs mee in hun kano’s. In 1900 waren er van de ca. 3000 Yaghans nog duizend volbloed Yaghans over. In 1925 nog maar veertig. Dat was voor de Vuurlanders de grote klap. Verdreven van hun land, uitgeroeid door pokken en mazelen meegebracht door kolonisten. Bij de Yaghan is er nog maar één spreekwoordelijk laatste spreekster van de Yaghan taal over, de in 1928 geborene Cristina Calderón.

STRIJD OM DE ZUIDELIJKSTE STAD TER WERELD

Vuurland is op een merkwaardige manier tussen Argentinië en Chili verdeeld. Er is een kaarsrechte, verticale lijn over het schiereiland getrokken: links daarvan heet het Chili, rechts Argentinië. Die rechte lijn eindigt vlakbij Ushuaia in het Beaglekanaal, de horizontale lopende zeestraat die het noorden van Vuurland van het zuiden scheidt. Het land ten zuiden het Beaglekanaal behoort weer toe aan Chili, dat dus als het ware onder Argentinië doorloopt. Kunt u het volgen? En op dat Chileense land, om precies te zijn op Isla Navarino ligt het plaatsje Puerto Williams. Chili en Argentinië strijden om de titel ‘zuidelijkste stad ter wereld’. Volgens de Argentijnen is Puerto Williams geen stad; er wonen slechts 2000 zielen. En om een stad te zijn moet je minstens 5000 inwoners hebben, vindt men.