Klimaat Argentinië
Afdrukken E-mailadres

Vanwege de enorme oppervlakte van het land kent Argentinië verschillende klimaatzones. In het noorden geldt een subtropisch klimaat, terwijl het zuiden vrijwel aan het poolgebied grenst, met de bijbehorende lage temperaturen. De noordoostelijke regio rond Buenos Aires is warm en vochtig. De temperaturen in de winter (juni t/m september) komen nauwelijks beneden de 0 graden Celsius, terwijl het in de zomerperiode gemakkelijk 40 graden kan worden.

De jaarlijkse neerslag, veelal in de vorm van stortbuien, bedraagt ongeveer 940 mm en komt onregelmatig verspreid over het hele jaar voor. De luchtvochtigheid is vooral in de zomer erg hoog en opmerkelijk zijn de snelle temperatuurschommelingen die soms wel 20 graden kunnen bedragen.

De Pampa in centraal Argentinië kent een steppeklimaat. Hier zijn de zomers heet en in de wintermaand juli is het op deze laagvlakte fris. In de bergen geldt een hooggebergteklimaat met op de hoogste toppen eeuwige sneeuw en altijd vorst.

Omdat Argentinië op het zuidelijk halfrond ligt zijn de jaargetijden tegenovergesteld aan die van Nederland. De zomer loopt van december tot en met maart en de winter van juni tot en met september.