Cultuur Argentinië
Afdrukken E-mailadres

De enige officiële taal is het Spaans, hoewel de immigranten ten dele hun eigen taal behouden hebben. De belangrijkste inheemse talen zijn het ’Guaraní’ gesproken in het noordoosten en het ’Quechua’ gesproken in het noordwesten.

De meeste Argentijnen zijn rooms-katholiek. Meer dan 90 procent van de bevolking noemt zichzelf katholiek, hoewel slechts 20 procent van hen regelmatig naar de kerk gaat. Spaanse kolonisten hebben het katholicisme naar Zuid-Amerika gebracht, waar het lange tijd een factor van betekenis is geweest. Zo moesten presidentskandidaten tot voor kort katholiek zijn. In 1994 werd het artikel dat bepaalde dat de presidenten katholiek moesten zijn geschrapt.

Een karakteristiek element uit de Argentijnse cultuur zijn de gauchos. De gauchos worden ook wel de cowboys van Zuid-Amerika genoemd. Het zijn nakomelingen van Spanjaarden en Indianen die vee houden op de vruchtbare Argentijnse graslanden, de zogenaamde pampas. Daarnaast is ook de tango niet weg te denken uit het Argentijnse leven. Tango is meer dan honderd jaar geleden ontstaan in de arme wijken van Bs As.

In Argentinië wordt veel aandacht besteed aan een goede maaltijd en het liefst in goed gezelschap. De Argentijnse keuken bestaat vooral uit veel gegrild vlees. Typische Argentijnse lekkernijen zijn bijvoorbeeld empanadas, pasteitjes van bladerdeeg gevuld met gehakt, olijven en kaas. Een typisch Indiaans gerecht uit Argentinië is locro. Dit is een soep van vlees, bonen, aardappelen, uien en paprika. Naast de goede wijn van eigen bodem of een goed glas bier houden de Argentijnen van de groene thee yerba mate.