Reisinformatie Argentinië
Afdrukken E-mailadres

Paspoort en Visum

Om naar Argentinië af te reizen heeft u geen visum nodig, maar uw paspoort moet na terugkomst in Nederland nog minimaal 6 maanden geldig zijn. Een paspoort is voldoende voor een verblijf van maximaal drie maanden (90 dagen).

In het vliegtuig krijgt u een formulier uitgereikt dat u volledig moet invullen. Let erop dat u dit schijnbaar onbelangrijke losse velletje goed bewaart (bij u paspoort), want u hebt het nodig als u het land weer verlaat!

Het is handig en raadzaam om voor uzelf een digitaal dossier aan te maken. Scan u paspoort en andere belangrijke bescheiden en e-mail dit naar uzelf. Zo heeft u altijd kopieën van belangrijke papieren, in het geval van diefstal of verlies tijdens de reis.
Geld en valuta Argentinië

De munteenheid in Argentinië is de Argentijnse peso. Er bestaan biljetten van 5, 10, 20, 50, 100, 200, 500 en 1000 peso. De munten zijn er van 1 en 2 peso met centen van 1, 5, 10, 25, en 50, die centavos worden genoemd.
De waarde van 1 euro schommelt al enige tijd tussen de 24,00 en 25,00 peso, echter deze waarde verandert van dag tot dag. Voor een actuele wisselkoers kunt u hier klikken.
In de steden kan men bij de geldautomaten geld pinnen met een Nederlandse bank- of giro (wereld)pas die voorzien is van het Cirruslogo, er worden u overigens door zowel de Argentijnse als de Nederlandse bank transactiekosten in rekening gebracht. Gebruik van een creditcard is vrijwel overal mogelijk.
Travellercheques (uitsluitend in de grote steden bruikbaar) zijn eigenlijk niet meer nodig, omdat u vrijwel overal kunt pinnen. Daarnaast kunt u (als back-up) wat cash dollars of euro’s meenemen, deze zijn gemakkelijk te wisselen bij banken of officiële wisselkantoren.
Fooien

Veel mensen in Argentinië zijn afhankelijk van kleine extraatjes en verwachten van reizigers een fooi, houdt u hier dus alstublieft rekening mee.
Vaccinatie Argentinië en gezondheid

Aangezien de adviezen voor vaccinaties en malariaprofylaxe bijzonder vaak veranderen, raden wij u aan contact op te nemen met de lokale GGD of uw huisarts. Het is handig om de reisroute mee te nemen tijdens de afspraak. Met een volledig vaccinatieschema moet vier tot zes weken voor vertrek begonnen worden. DTP, gele koorts en Hepatitis A inentingen worden in ieder geval wel aangeraden. Dit is overigens geen verplichting, men kan Argentinië binnen komen zonder deze vaccinaties. Malaria komt in Argentinië eigenlijk niet voor en zeker niet in de gebieden binnen ons reisaanbod. Indien u medicijnen gebruikt, vraag uw huisarts dan om een in het Engels of Spaans geschreven recept. Wij adviseren u uw medicijnen en recepten altijd in uw handbagage mee te nemen.

In Latijns Amerika en in het noorden van Argentinië komt de door muggen (dengue) overgedragen knokkelkoorts steeds meer voor. Dengue verloopt meestal onschuldig met koorts, huiduitslag en hoofdpijn, maar kan in zeldzame gevallen ernstig verlopen. Er bestaat geen vaccinatie. De muggen die dengue overbrengen steken overdag. Het is dus verstandig dat u zich ook overdag insmeert met muggenwerende middelen.

Tijdens onze reizen komt u wellicht ook in gebieden die vrij hoog liggen, met name in het noordwesten van Argentinië, waar een hoogte van 4000 meter bereikt wordt. Hierdoor kunt u wellicht lichamelijke ongemakken ondervinden. Raadpleeg daarom vooraf uw huisarts, als u hartklachten of stoornissen heeft.
Bagage

Gezien de beperkte bagageruimte in bussen verzoeken wij u om de ruimbagage te beperken tot 15 kg per persoon. Een hoger gewicht dan 15 kg is in verband met de binnenlandse vluchten ook niet toegestaan. Wij verzoeken u om ruimbagage mee te nemen in bijvoorbeeld een stoffen/soepele koffer op wieltjes, neem zeker geen hard schalige koffer mee. Daarnaast is het verstandig om als handbagage een weekendtas of rugzak mee te nemen. Deze zijn handig tijdens onze excursies en ook makkelijk in bussen op te bergen. Op deze manier kunnen wij de koffers in sommige gevallen achterlaten in ons hotel, zodat men niet de hele dag een zware koffer hoeft mee te slepen.
Wij raden u sterk aan om naast luchtige kleding ook warme winddichte kleding mee te nemen. Uiteraard is het gebruik van soort kleding sterk afhankelijk van het te bereizen gebied, maar natuurlijk ook de jaarperiode waarin u reist. Ook stevige wandelschoenen zijn aan te raden tijdens de reis. Een verrekijker is handig voor het spotten van vogels. Verder kunt u nog denken aan een zonnebril, zonnebrandcrème, hoofddeksel, zaklantaarn, reiswekker, camera, pasje van de zorgverzekeraar en bankpas.
Eten en Drinken in Argentinië

Eten en drinken is voor de Argentijnen erg belangrijk, waarbij men vaak samen met familie en vrienden er een gezellige happening van maakt. Centraal staat de ’parilla’ (barbecue), met het lekkere en malse gegrilde Argentijnse vlees. Naast vlees worden er in Argentinië ook vele soorten pasta’s gegeten. Eigenlijk vindt u op de Argentijnse menukaart de complete Europese keuken, kortom voor ieder wat wils.

Argentinië staat ook bekend om haar heerlijke wijnen. Uit de streek Mendoza komen de rode wijnen en uit de streek rond Cafayate en Salta de witte wijnen. Tijdens de maaltijden wordt er dan ook vaak een glaasje wijn door de Argentijn genuttigd.

Water uit de kraan is in Argentinië op veel plaatsen drinkbaar, met name in de grote steden. Toch raden wij u aan om voor de zekerheid gebotteld water te drinken. U kunt overal flessen mineraalwater kopen, in kiosken, supermarkten, tankstations en zelfs gewoon op straat.
Telefoon, internet en post

Mobiel bellen is in Argentinië in en rondom de steden overal mogelijk. Informeer voor vertrek bij je provider of mobiele telefonie met je bestaande abonnement en telefoontoestel mogelijk is. Mobiel bellen vanuit Argentinië is overigens wel redelijk duur, u kunt beter bellen bij de verschillende telecomkantoortjes in de zogenaamde belcabines. Om nog goedkoper uit te zijn bestaan er speciale beltegoed kaarten, deze worden in de telecomkantoortjes verkocht en mogen in de meeste gevallen in één van hun belcabines gebruikt worden. Voor meer informatie kunt u tijdens de reis terecht bij u reisleider.
Internet cafés zijn er volop te vinden in Argentinië. E-mail is in ieder geval de goedkoopste manier om met het thuisfront te communiceren.
De post doet er normaal gesproken minimaal twee weken over. Belangrijke zaken kunt u het beste aangetekend versturen, niet zelden wordt de post namelijk opengemaakt.
Tijdsverschil met ArgentiniëGedurende de Nederlandse zomertijd is het in Argentinië vijf uur vroeger dan in Nederland en tijdens de normale (winter)tijd vier uur. Argentinië heeft in al zijn provincies de zomertijd opnieuw afgeschaft, wel is het zo dat er per provincie een tijdsverschil is in opkomst en ondergang van de zon, omdat het land zo uitgestrekt is.

Elektriciteit

In Argentinië gebruikt men 220 Volt wisselstroom, 50 Hertz.
In de meeste hotels kunt u uw accu’s en batterijen zonder grote problemen opladen.
Indien u toch een verloopstekkertje nodig blijkt te hebben, kunt u deze vragen aan onze reisleider.
Veiligheid

Argentinië is een van de meest veilige landen in Zuid-Amerika, u kunt ’s avonds gerust over straat. Het is echter verstandig om uw sieraden en dure horloges thuis te laten. Uw reisdocumenten en geld kunt u het beste in een tasje onder uw kleding dragen of achterlaten in de kluis van uw hotel. Als u zich hieraan houdt, dan is reizen in Argentinië net zo veilig als in elk ander land.
Verder dient u op luchthavens, bij busstations, in steden of op andere openbare gelegenheden op uw hoede te zijn voor zakkenrollers.
Vervoer

Vanwege de enorme afstanden is voor reizen binnen Argentinië het vliegtuig het meest geschikte vervoermiddel.
Vanaf het nationale vliegveld ‘Jorge Newberry’ vertrekken dagelijks diverse vluchten naar de verschillende grote steden.

Daarnaast is het busvervoer in Argentinië van een hoogwaardige kwaliteit, vooral de langeafstandsbussen zijn perfect en vertrekken bovendien bijna allemaal op tijd. Argentijnse taxi’s zijn ruim voorhanden en bovendien relatief goedkoop.

De bekende internationale autoverhuurbedrijven vindt u in alle grote steden en op de luchthavens, maar een auto huren is praktisch, maar behoorlijk prijzig.

Een internationaal rijbewijs behoort in Argentinië niet tot de vereisten, maar is wel aan te bevelen. Een internationaal rijbewijs is verkrijgbaar bij de ANWB (pasfoto meenemen).
Nederlandse Ambassade Argentinië


Ambassade van Nederland
Edificio Porteño II – Puerto Madero
Olga Cossettini 831 piso 3
(C1107CDC) Buenos Aires
Tel: (+54) 11 4338-0050
Fax: (+54) 11 4338-0060
E-mail: Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien.
Internet:
www.nederlandenu.nl/