El Calafate en Perito Moreno
Afdrukken E-mailadres

PERITO MORENO EEUWIGE STRIJD tussen de oerkrachten
Hoe enorm groot de gletsjer van Perito Moreno is, zie je pas als je de rondvaartboten met toeristen er naast ziet. Ze verdwijnen gewoon als kleine puntjes in het niet. Een wonder van de natuur, deze gletsjer in het zuiden van Patagonia. Een eeuwige strijd tussen de oerkrachten van land, ijs en water, die er voor zorgt dat voortdurend stukken ijs afbreken en met donderend geweld in het water verdwijnen. Maar 60 kilometer hogerop wordt gelijktijdig weer minstens evenveel ijs aangemaakt als er beneden afbreekt. Dat proces voltrekt zich al sinds mensenheugenis en langer...


De zogenaamde Patagonische IJsvlakte in het zuiden van Argentinië strekt zich uit over een lengte van zo’n 350 km en meet op zijn breedste plaats ca. 50 km. Het is daarmee na Antarctica de grootste aaneengesloten ijsmassa ter wereld! De ijsvlakte begint op de hellingen van het Fitz-Roymassief op een hoogte van 1500 meter en mondt uit in bijna 50 gletsjertongen, waarvan de Perito Moreno-, de Upsala- en de Viedmagletsjer de drie grootste zijn. Ze eindigen op een hoogte van ongeveer 1300 meter. Het smeltwater heeft grote meren gevormd, met intens turkoois gekleurd water. De Perito Morenogletsjer, die in 1981 door de Unesco tot werelderfgoed is uitgeroepen, is de grootste gletsjer in het nationale park Los Glaciares. De gletsjer is genoemd naar Francisco Moreno, een Argenijnse ontdekkingsreiziger, die dit gebied in de 19e eeuw verkende. De ijzige uiteinden

van de gletsjer doemen al op vele kilometers afstand hoog uit het water op als een spitse, steile en gekloofde ijswal 60 tot 70 meter hoog. Echter, verreweg het grootste deel van de


gletsjer, zo’n 130 meter,bevindt zich onder water.

Bij zijn oorsprong wordt er door sterke neerslag in de bergregio per dag ongeveer een meter nieuw ijs toegevoegd, waardoor de ijstong zo’n 450 meter per jaar naar voren schuift. De gletsjertong eindigt in het Lago Argentino: bijna 2 km breed en 60 meter hoog rijst hij daar uit het meer op.

De Perito Morenogletsjer is ruim 30 km lang en 4 tot 5 km breed, is goed bereikbaar en daarom zeer populair bij toeristen. Overal elders op aarde smelten de gletsjers langzaam weg. De Perito Morenogletsjer is daarentegen de enige gletsjer die nog steeds groeit!Een imposant gezicht, dat voor de bezoekers op zeer korte afstand vanaf het vasteland is te aanschouwen. Meter voor meter kruipt de ijsreus naar het vasteland. Door de druk van het vooruitschuivende ijs breken de hele dag door grote ijsbrokken van de gletsjer af die dan met veel lawaai in het Argentinomeer vallen en als ijsbergen wegdrijven. Een indrukwekkend schouwspel! Bezoekers komen via een serie houten trappen en paden bij de verschillende balkons uit. Vanaf die balkons is het mogelijk de gletsjer vanuit de invalshoeken te bekijken. Ook is het mogelijk per boot langs de gletsjer te varen. Het is zelfs mogelijk om onder begeleiding van een ervaren gids op de gletsjer te lopen; een unieke ervaring!
MINI-TREKKING OVER DE GLETSJER: ONVERGETELIJK

Dit is natuurlijk de ultieme manier om de gletsjer te beleven. De ervaren gidsen helpen u met het onderbinden van de stijgijzers en geven uitleg over het wandelen op de gletsjer. Twee uur lang klautert u vervolgens in een kleine groep over het oppervlak van de Perito Morenogletsjer. U heeft alle tijd om u te verbazen over alle mysteries van de gletsjer, met haar intens blauwe kleur, lagunes en diepe barsten. Om deze onvergetelijke ervaring compleet te maken heeft u de mogelijkheid om op de gletsjer een versnapering te nemen. U hoeft maar één ding te doen: genieten van de stilte en het bizarre droomlandschap!


IN DE OMGEVING

El Calafate
Gelegen aan de over van het Lago Argentino is El Calafate het toeristische middelpunt van Patagonië en een perfecte uitvalsbasis voor een bezoek aan het Parque Nacional Los Glaciares. Het park dankt zijn naam aan de talloze grote en kleine gletsjers, zoals de beroemde Perito Moreno, de Upsalagletsjer en de Spegazzinigletsjer. Van deze drie gletsjers is de Perito Moreno de best toegankelijke. De boottocht naar de Perito Moreno is zeer spectaculair. U vaart langs prachtige bergen, over torqoise kleurige meren en langs schitterende ijsbergen. En dan te bedenken dat deze gletsjers restanten zijn uit de ijstijd, waarin ze nog eens vele malen groter waren. Rondom El Calafate liggen verscheidene estancia’s, grote veeboerderijen, die comfortabele accommodaties aanbieden.

Mount Fitz ROY
Het noordelijke gedeelte van het Parque National Glaciares wordt gedomineerd door de indrukwekkende toppen van de Mount Fitz Roy. De 3133 meter hoge Cerro Torre ende 3404 meter hoge Mount Fitz Roy behoren tot de moeilijkste beklimbare bergen in de wereld. Het gebied van Mount Fitz Roy is bij uitstek geschikt voor hiking en trekking. De paden beginnen voornamelijk vanuit het kleine plaatsje El Chaltén, dat mettertijd is uitgegroeid tot een trekkersparadijs. Een eenvoudige 10 km lange trek is de Sendero Laguna Torre die in 1 dag kan worden afgelegd.

'LA RUPTURA', DE GROTE BOEM

Gemiddeld eens in de vier jaar doet zich een wel zeer bijzondere geologische gebeurtenis voor. In die periode deelt ijsmassa die tegen het vasteland aanschuurt het Argentinomeer langzamerhand in tweeën. In het noorden van dit stuwmeer kan het ijs ongehinderd wegvloeien. Ten zuiden van de ijsbarriére wordt het water tegengehouden, waardoor een niveauverschil kan ontstaan van meer dan 20 meter. Dat geeft een immense druk op de ijsmassa, die op een zeker moment bezwijkt onder de druk van het water. Hierbij ontstaat een uniek en fantastisch natuurverschijnsel: ‘La Ruptura’. Huizenhoge ijsblokken moeten buigen voor dit oergeweld, breken uit de ijsmassa van de gletsjer en sorten met oorverdovend lawaai in het water van het Lago Argentino. Het water vreet zich door de stuwmuur van ijs. Tot het kanaal of tunnel ontstaat die de opgestuwde watermassa in een reusachtige vloedgolf afvoert naar de Atlantische Oceaan. Het indrukwekkende schouwspel wordt door duizenden gefascineerde bezoekers en cameraploegen uit de hele wereld gevolgd. In 1917 werd voor het eerst melding gemaakt van een ‘ruptura’; in maart 2018 vond de laatste plaats.


De zogenaamde Patagonische IJsvlakte in het zuiden van Argentinië strekt zich uit over een lengte van zo’n 350 km en meet op zijn breedste plaats ca. 50 km. Het is daarmee na Antarctica de grootste aaneengesloten ijsmassa ter wereld! De ijsvlakte begint op de hellingen van het Fitz-Roymassief op een hoogte van 1500 meter en mondt uit in bijna 50 gletsjertongen, waarvan de Perito Moreno-, de Upsala- en de Viedmagletsjer de drie grootste zijn. Ze eindigen op een hoogte van ongeveer 1300 meter. Het smeltwater heeft grote meren gevormd, met intens turkoois gekleurd water. De Perito Morenogletsjer, die in 1981 door de Unesco tot werelderfgoed is uitgeroepen, is de grootste gletsjer in het nationale park Los Glaciares. De gletsjer is genoemd naar Francisco Moreno, een Argenijnse ontdekkingsreiziger, die dit gebied in de 19e eeuw verkende. De ijzige uiteinden van de gletsjer doemen al op vele kilometers afstand hoog uit het water op als een spitse, steile en gekloofde ijswal 60 tot 70 meter hoog. Echter, verreweg het grootste deel van de gletsjer, zo’n 130 meter, bevindt zich onder water.

 
Heeft u geen Skype? Bel ons in Nederland op telefoonnummer 085-760 46 57. Wij zijn op werkdagen van 08:30 tot 17:00 uur op dit telefoonnummer bereikbaar.