Bariloche en Merengebied
Afdrukken E-mailadres

BARILOCHE GRÜß GOTT IN PATAGONIË
We waren de avond daarvoor laat en in het donker op onze bestemming aangekomen. Dus toen ik de volgende ochtend de gordijnen opentrok, was dit mijn eerste kennismaking met Patagonië. Heel even maakte zich een grote verwarring van mij meester, toen ik het perfecte Alpenlandschap zag. Bergen met besneeuwde toppen, groene bossen, sappige weiden en blauwe meren. Waar was ik? In Oostenrijk? Zwitserland? Dit beeld kwam niet overeen met de verwachting van een woest en ledig landschap, zoals Patagonië zich in mijn verbeelding had genesteld...
Zelfs het fraaie houtsnijwerk van de huizen en chalets van het in het noorden van Patagonië gelegen Bariloche doen denken aan de Alpenlanden. En ook ’s winters, als hier volop geskied wordt, waan je je hier veel dichter bij huis. De stad ligt in het hart van het Nationale park Nahuel Huapi en aan de oever van het gelijknamige meer. Qua omgeving en sfeer heeft de stad een sterk Europese culturele uitstraling, aangezien de voorvaderen van veel inwoners uit Duitsland, Zwitserland en Noord-Italië afkomstig zijn. Dat is ook terug te vinden in de lokale economie, die sterk op het toerisme, de chocolade- en keramiekindustrie steunt. De plaatselijkechocoladeproductie is nog steeds in handen van een aantal Italiaanse families. Het uit 1938 stammende Lloa Lloa hotel, dat prachtig aan het meer ligt, staat misschien nog wel het meest model voor de Europese uitstraling die dit stukje Argentinië heeft. Ook al verblijft u er misschien niet, het is de moeite waard om een kijkje te nemen in dit bijzondere hotel en er te lunchen of een kop koffie te drinken.Het prachtige, uitgestrekte Nahuel Huapimeer leent zich uitstekend voor bootvaarten en allerlei soorten watersport. Ook is Bariloche een prima bestemming om te golfen, paard te rijden of bergwandelingen te maken. Het Villa Cerro Catedral skicentrum, ongeveer 17 kilometer van Bariloche, is één van de grootste op het Zuidelijk Halfrond. Saillant detail is dat Máxima hier in 1999 met Willem-Alexander ging skiën toen ze


hem aan haar familie voorstelde. Ook prins Bernhard logeerde ooit in Bariloche.

Bezienswaardigheden in het Parque Nacional Nahuel Huapi en in de omgeving van Bariloche zijn onder meer het beboste Isla Victoria met zijn 2000 jaar oude rotsschilderingen, de beschermde oeroude mirtebossen in het nationaal park Los Arrayanes en het stadje Villa La Angostura. Enkele jaren geleden kocht ons koningspaar hier grond voor een buitenhuis. Martín Zorreguita, de broer van Máxima, heeft een restaurant in de omgeving.In het programma staat een tocht rond het Nahuel Huapimeer op het programma. U kunt hier genieten van prachtige panorama’s, vooral als u even de moeite neemt om met de stoeltjeslift naar de top van de 1050 meter hoge berg Campanario te gaan. Spectaculair vanwege zijn vergezichten is ook de route over de N237, de Camino de Los Siete Lagos, van Bariloche naar het 230 kilometer verderop gelegen San Martín de los Andes. Deze zeven meren route voert ook weer door de fabelachtige natuur met fraaie uitzichten over bergen en meren.
SAN CARLOS DE BARILOCHE

Officieel heet Bariloche San Carlos de Bariloche. De samenstelling van die naam toont eens temeer aan met welke smeltkroes van culturen we hier te maken hebben. Bariloche is een verbastering van Vuriloche en komt uit de inheemse taal van de Mapudungun, die leefden op de grens van Chili en Argentinië. Het betekent zoveel als ‘mensen van achter de bergen’ (vuri = achter en che = mensen). De Vuriloche-pas werd door de lokale bevolking gebruikt om de Andes te doorkruisen. De toevoeging San Carlos werd een feit nadat ene Carlos Wiederhold zich er vestigde met een winkeltje, dat hij ‘La Alemana’ (De Duister) noemde. Hij was inderdaad ook een Duitse immigrant, die feitelijk als Don Carlos aangesproken zou moeten worden, maar in brieven die hij kreeg werd hij steevast foutief met San Carlos aangesproken, waardoor Bariloche uiteindelijk zijn officiële naam kreeg.


IN DE OMGEVING

Villa La Angostura

Villa La Angostura is een kleine plaats gelegen aan het Nahuel Huapi meer. Het staat bekend om zijn mooie hotels en goede restaurants. Vanuit Villa La Angostura kunt u per boot het op het schiereiland Quetrihue gelegen, nationale park Los Arrayanes bezoeken. Villa La Angostura wordt omgeven door bergen. Het nabijgelegen Cerro Bayo is een bekende wintersportplaats.

San Martín de los Andes
Idyllisch gelegen op de oostelijke over van het Lago Lácar. Dit is één van de zeven meren die u tegenkomt op de zeven meren route, als u van Bariloche naar San Martín rijdt. Vanuit San Martín kunt u wandelingen maken door het nabije nationale park Lanín, een natuurreservaat met gletsjermeren, bossen en vulkanen. De Lanín vulkaan is met zijn 3775 meter de hoogste berg van het park.

El Bolsón
El Bolsón ligt 120 km ten zuiden van Bariloche. Deze rustige plaats, ooit een hippieoord in de 70er jaren, kent een relaxte sfeer. El Bolsón is ook bekend om zijn hopteelt en heeft een eigen brouwerij, de Cervecería El Bolsón. Op het populaire marktplein van de stad de Fería Artesanal, verkoopt men allerlei producten gemaakt van wol en leer en handgemaakte aardewerk.

El Maitén
Het oude spoorwegstadje El Maitén is bekend als de thuisbasis van La Trochita, naar men beweert de oudst werkende stoomtrein van de wereld. In vroeger tijden was El Maitén een tussenstation op weg naar Esquel. Een treinreis met La Trochita, de Old Patagonian Express, is sfeervol beschreven in het gelijknamige boek van de Engelse Acteur Paul Theroux.

 
Heeft u geen Skype? Bel ons in Nederland op telefoonnummer 085-760 46 57. Wij zijn op werkdagen van 08:30 tot 17:00 uur op dit telefoonnummer bereikbaar.