Salta en Jujuy
Afdrukken E-mailadres

SALTA EN DE NOORDWESTELIJKE ANDES Argentinië’s best bewaarde geheim
Vlak voordat we de vermaarde Panamerican Highway 9 verlaten en afslaan richting Purmamarca, kijk ik wat bezorgd naar onze lokale gids. Wolken onttrekken de bergen grotendeels aan het zicht. “ Don’t worry”, zegt Christian geruststellend, “ ik beloof je een blauwe lucht en een uitzicht dat je nooit meer vergeet.” Christian houdt woord. Want minder dan een half uur later sta ik me in het zonnetje te vergapen aan het bizarre, natuurlijke kleurenspektakel van Cerro de los Siete Colores, de Heuvel van de Zeven Kleuren...
In het noordwesten van Argentinië zijn de oeroude indiaanse cultuur en de Spaans koloniale invloeden prachtig met elkaar verweven. Rondom het hartveroverende Salta met zijn fraaie gebouwen, prachtige pleinen en gezellige sfeer, gaat een wereld van ongekende schoonheid voor u open. De Duizelingwekkende panorama’s, bergketens en ravijnen, landschappen die bijna van minuut tot minuut veranderen en lieflijke stadjes en dorpen die een vredig plekje in dit adembenemende Andes-decor hebben gevonden. Dit meest authentieke deel van Argentinië ademt de indiaanse sfeer die we ook in Peru, Bolivia en Chili kennen. Cafayate, Purmamarca, Cachi, Humahuaca: het zijn plaatsen die voor eeuwig in uw herinnering gegrift zullen worden.Salta is uw uitvalsbasis om het unieke en relatief onbekende noordwesten van Argentinië te ontdekken. Het is een koloniaal sierraad, gebouwd rondom het centrale plaza met zijn huizen en gebouwen uit de 18e en 19e eeuw. Aan dit plein staat ook de fraaie Iglesia-kathedraal, niet ver daar vandaan treft u de San Francisco-kerk, die qua schoonheid zeker niet voor de kathedraal onder doet. Op het centrale plein heerst een heerlijke en relaxte sfeer. In het park kunt u rustig op een bankje zitten om het goede Argentijnse leven eens op uw gemakje te aanschouwen. Maar u kunt ook wat drinken op een van de vele terrasjes die het plein omzomen of shoppen in de winkelstraten die op het plein uitkomen.Gebruik uw tijd in Salta vooral ook even om naar adem te happen voordat u de omgeving gaat verkennen, want u valt van de ene in de andere verbazing bij het aanschouwen van de geologische natuurwonderen die u hier tegenkomt. In zuidelijke richting kunt u via twee routes naar het 190 kilometer zuidelijker gelegen Cafayate rijden. Dat kan via de Ruta Nacional 68, die u langs fantastisch gekleurde rotsformaties leidt. Vooral als u Cafayate nadert zult u de ene fotostop na de andere maken! Het alternatief loopt via een deel van de Ruta Nacional 40, met ruim 5000 kilometer de langste aaneengesloten weg ter wereld. En als u denkt op


een comfortabele snelweg te rijden, dan heeft u het mis. Het grootste deel van RN 40 traject richting Cafayate is namelijk onverhard en dit ‘off the beaten track’ rijden vergt soms de nodige stuurmanskunst. Maar het is een onvergetelijke ervaring, waarvoor u rustig de tijd moet nemen. De landschappelijke variatie op deze route is ongekend: valleien vol cactussen, grillige bergketens en kloven en spectaculair wisselende landschappen in een veelheid van kleuren. Het lijkt soms wel of je in een 3D natuurfilm bent beland… In de plaatsjes Cachi en Molinos kunt u even bijkomen van alle indrukken die u onderweg opdoet. Voor welk van de twee routes u ook kiest, u krijgt uiteindelijk in het pittoreske Cafayate uw verdiende rust.Wie Salta in noordelijke richting verlaat, staat een al even fascinerende beleving te wachten. Want deze route leidt onder meer naar de Quebrada de Humahuaca, met rotsformaties in alle tinten groen, rood, paars, oranje, roze, geel en bruin, die door de zon prachtig worden beschenen. Hoogtepunt van dit prachtige UNESCO Cultureel Wereld Erfgoed is het dorpje Purmamarca, dat uitzicht biedt op de Heuvel van de Zeven Kleuren. Voorbij Purmamarca slingert de weg naar een hoogte van ruim 4 kilometer, waarna het landschap wederom ingrijpend verandert en we weer afdalen naar de op 3000 meter hoogte gelegen, wijde Salinas Grandes zoutvlakten. Een spectaculaire dagtocht!Wie er geen genoeg van kan krijgen, kan nog verder richting de Boliviaanse grens trekken, en genieten van de flamingo’s in de Laguna de los Pozuelos, een meer van circa 16.000 hectare op een hoogte van zo’n 4000 meter met tienduizenden flamingo’s en vele vogelsoorten.
‘MEET THE LOCALS’ IN SALTA

Wat is er nou mooier dan een avond doorbrengen tussen de lokale Argentijnse bevolking? Als u zo’n bijzondere ontmoeting eens wilt beleven, ga dan naar het Casona del Molina, even buiten het centrum van Salta. ’s Avonds trekken de bewoners van Salta naar deze verbouwde villa. Ze nemen hun eigen muziekinstrumenten mee, om daar gezamenlijk (lokale) muziek te maken. Ondertussen wordt er smakelijk gegeten en gedronken, uiteraard ook weer lokale gerechten en lekkernijen. Toeristen zult u er niet treffen. Kortom, een belevenis die u niet snel zult vergeten.
IN DE OMGEVING

Cafayate
Dit gezellige wijnstadje omringd door bergen en wijngaarden ligt tussen Salta en Tucuman. Komend vanuit Salta heeft u de keuze uit 2 prachtige routes. Via de fameuze Ruta 40 door het indrukwekkende landschap van de Calchaquí vallei, langs verborgen plaatsjes als Cachi en Cachi Adentro en via de niet minder indrukwekkende Ruta 68 door de Quebrada de Cafayate. Cafayate is beroemd om zijn uitstekende wijnen en de daarbij horende wijngaarden met veelal in koloniale stijl opgetrokken landhuizen. Voor de voornamelijk witte wijn wordt de Torrontes druif gebruikt. Maar er zijn veel meer soorten wijn, zoals Malbec, Cabernet-Sauvignon, Tannat en Syrah. Enkele bekende bodegas die rondleidingenbieden zijn Etchart en La Rosa. Verder vindt u rond de centrale Plaza de San Martín veel leuke restaurants en winkels.

Quebrada de Cafayate
Een ravijn, langs de Ruta 68, die Salta met Cafayate verbindt. Een aaneenschakeling van bijzondere rotsformaties in verschillende kleurschakeringen. Van rood tot bruin, groen, grijs en violet. Wind en regen hebben de rotsformaties geërodeerd, waardoor allerleij bijzondere vormen zijn ontstaan, waaraan men namen heeft gegeven als de Obelisk, de Duivelsstrot en de Pad. Door het dal stroomt de Río Conchas met daarlangs een smalle strook vruchtbaar land.

Cachi
Dit pittoreske dorp ligt in de Calchaquí vallei, aan de voet van de met sneeuw bedekte Nevado del Cachi. De meeste huizen in Cachi zijn uit ádobe’(gedroogde klei) opgetrokken. Naast de gerestaureerde Iglesia San José, met zijn klassieke witte gevel is het Archeologisch Museum van Pío Pablo Díaz bezienswaardig. Het microklimaat van het 2280 meter boven zeespiegel gelegen dorp is het grootste deel van het jaar aangenaam.

Parque Nacional Los Cardones
Dit nationale park is genoemd naar de kenmerkende zuilcactussen (cardones) die soms wel 5 meter hoog kunnen worden. In het park komen veel zeldzame vogelsoorten voor, zoals de condor. Het is ook een belangrijke paleontologische vindplaats met resten van dinosaurussen van wel 70 miljoen jaar geleden. Wanneer u van Salta naar Cafayate via de Calchaquí vallei rijdtdan komt u door dit nationale park.

Quebrada de Humahuaca
Dit ravijn is ontstaan door miljoenen jaren van erosie van water en wind, resulterend in een schitterend kleurenpalet van dieprood tot violet. Vooral tijdens zonsopgang en zondondergang is dit kleurenpalet het beste te bewonderen. De Quebrada is genoemd naar het, in het ravijn gelegen dorp Humahuaca, een plaatsje met ádobe’ huizen en witgekalkte muren. De Iglesia de la Candelaria en de vele winkeltjes die kunstnijverheid verkopen zijn een bezoek waard. Andere bezienswaardige dorpen zijn Tilcara met de Pucara, een Inca-fort, Maimará en Purmamarca.

Purmamarca
Gelegen in de Quebrada de Humahuaca en beroemd om de veelkleurige rotslagen op de Cerro de los Siete Colores, die de achtergrond vormt voor dit mooie dorpje, gebouwd rond het uit 1648 daterende kerkje. De çabildo’ (gemeentehuis) is één van de laatste traditionale gemeentehuizen in Argentinië.Een circa 3 kilometer lang pad welke de stroom van de Río Purmarca volgt biedt spectaculaire uitzichten op omringende rotswanden. Rond de centrale Plaza van het plaatsje vindt u talloze winkels en een markt waar traditionele kunstnijverheidsproducten, zoals ponchos en keramiek worden aangeboden.

Salinas Grandes zoutvlakte
Salinas Grandes, een immens grote zoutvlakte op meer dan 4000 meter hoogte, van 8290 vierkante kilometer, gelegen ten westen van Purmamarca. Het verblindend wit contrasteert sterk met het omringende berglandschap van de Andes. Een surrealistisch landschap, alsof je op een andere planeet bent beland. De zoutvlaktes worden slechts doorkruist door een asfaltweg.

Tren a las Nubes
De op twee naar hoogste spoorlijn ter wereld vertrekt vanuit Salta richting de Chileense mijngebieden. Het landschap biedt adembenemende vergezichten. Op het hoogste en laatste viaduct, La Polvorilla, lijkt de trein op 4220 meter hoogte als het ware door de lucht te vliegen.
EL CONDOR PASA

Tijdens onze tocht door de Quebrada de Cafayate werden we vanuit de lucht gadegeslagen door een machtige condor, die de Andes als natuurlijk leefgebied heeft. De reusachtige condor is op grote afstand herkenbaar aan zijn zwarte veren en zijn witte kraag. De lengte van de vleugels van de Andescondor is rond de 3 meter. Wanneer de condor zijn vleugels ingeklapt houdt, is zijn totale lengte rond de 1,2 meter. Mannetjes en vrouwtjes wegen beide tussen de 11 en 15 kilo. Het hoofd van de mannetjes wordt vaak bekroond door een grote rode kam. De condors zijn in staat om te blozen. Dit wordt gebruikt om sociale contacten met soortgenoten te onderhouden. Op hete dagen plast de condor op zijn poten om deze af te koelen. Condors zijn monogaam: als een mannetje zijn vrouwtje verliest, verwaarloost hij zichzelf dermate, dat hij door honger en uitputting sterft.

 
Heeft u geen Skype? Bel ons in Nederland op telefoonnummer 085-760 46 57. Wij zijn op werkdagen van 08:30 tot 17:00 uur op dit telefoonnummer bereikbaar.