Iguazú en watervallen
Afdrukken E-mailadres

IGUAZU DUIZELINGWEKKEND WATERSPEKTAKEL
Op de terugweg in het treintje dat mij eerder die dag naar de watervallen bracht, vang ik het gesprek op tussen drie echte globetrotters. Wat zijn nu de mooiste watervallen ter wereld? Zij hebben verstand van zaken, want uit hun conversatie maak ik op dat zij de Grote Drie hebben gezien: de Victoria Falls, de Niagara watervallen en Iguazu. En hun oordeel is eensluidend. De watervallen van Iguazu zijn het meest spectaculair. Niet omdat ze de grootste zijn of de hoogste, maar omdat de toeschouwer zich midden in dit ongekende waterspektakel begeeft. “Je kunt ze echt aanraken”, zegt de een. Aan het kletsnatte pak van de anderen kun je zien dat ze dat aardig gelukt is...
De naam Iguazú betekent 'groot water' in de lokale indianentaal. Afhankelijk van het seizoen stort hier elke seconde 6 tot 12 miljoen liter water de hoefijzervormige kloof in. Met bomen omzoomde eilanden en rotsen scheiden ongeveer 275 verschillende watervallen, die een hoogte tot 90 meter hebben. Het geraas van het water is al vanaf grote afstand hoorbaar en stuift tientallen meters op. De hoogste waterval is de Unión die in de zogenaamde duivelskeel (Graganta del Diablo) terecht komt, een diepe kloof.Vanaf een aantal kilometers van de watervallen voert een treintje de bezoekers naar de wandelpaden en loopbruggen rondom en zelfs over de watervallen. Van hieruit worden de bezoekers spectaculaire uitzichten vanuit steeds weer andere invalshoeken geboden. De wandeling voert langs een uitbundige begroeiing met bamboe, palmen, wilde orchideeën en lianen. In met varens, korstmossen en bromelia's begroeide bomen nestelen talloze vogelsoorten en klinkt het geluid van zangvogels, terwijl soms het geroep van brulapen hoorbaar is.


Rondom de watervallen bevindt zich een subtropisch regenwoud met meer dan 2.700 platensoorten. In het nationaal park komen dieren voor als de reuzenotter, de reuzenmiereneter, de tapir, de jaguar en de kaaiman. Het nationaal park Iguazú staat sinds 1984 op de Werelderfgoedlijst.

Het is ook mogelijk om in rubberbootjes tot vlak onder de watervallen te komen. Een nat pak is daarbij gegarandeerd, maar dat weegt niet op tegen de sensatie van het ongekende geweld dat de watervallen teweeg brengen. Bovendien zorgt het subtropische klimaat bijna altijd voor zeer aangename temperaturen. Ook is er een helikoptervlucht te maken vanaf de Braziliaanse kant van de watervallen, die een onvergetelijk uitzicht op de watervallen biedt.


‘Poor Niagara’, spark Eleanor Roosevelt

De populaire presidentsvrouw Eleanor Roosevelt was duidelijk in haar oordeel oordeel over de watervallen van Iguazú. Met veel trots vertellen Argentijnen en Brazilianen over het bezoek dat de vrouw van de Amerikaanse president Franklin D. Roosevelt bracht aan de watervallen. Na het zien van zoveel schoonheid sprak de First Lady: “Poor Niagera!”

Cataratas del Iguazú, Puerto Iguazú, Argentinië
IN DE OMGEVING
Jezuïtenmissiepost San Ignacio
De ruïne van San Ignacio Mini is de meest imposante van de in totaal zes ruïnes die zijn overgebleven van de jezuïtenmissieposten die in de 17e eeuw in de streek zijn gesticht om de lokale Guaraní indianen te bekeren.
In het Centro de Interpretacion krijgt u uitleg over de stichting van de missieposten en de uiteindelijke neergang na de verbanning van de jezuïten uit de Nieuwe Wereld door de koloniale overheid. De ruïne wordt gedomineerd door een uit rode zandsteen opgestrokken missiekerk. U ziet verder resten van de verblijven van de paters en andere vertrekken.
Esteros de Iberá
De moerassen van Iberá beslaan ca. 13.700 vierkante kilometer. Water uit de lagunes stroomt door een netwerk van smalle waterlopen, geflankeerd door moerasland en drijvende eilanden. In deze subtropische omgeving leven meer dan 350 vogelsoorten, talloze kleine en grote zoogdieren, zoals de capibara (waterzwijn), herten, otters en natuurlijk indrukwekkende kaaimannen. Het gelijknamige reservaat is makkelijk toegankelijk per boot en in het gebied vindt u een aantal mooie lodges waar u kunt overnachten.
IGUAZU OF IGUACU

De watervallen vormen het drielandenpunt van Brazilië, Argentinië en Paraguay. 85% van het oppervlak ligt op Argentijns grondgebied, 15% op Braziliaans. Afhankelijk van waar je je bevindt verschilt ook de precieze naamgeving. In Argentinië is de naam Iguazú, de Brazilianen spreken van Iguaçu. De arme Paraguayanen komen er een beetje bekaaid af: de watervallen liggen niet op hun grondgebied en zijn vanuit Paraguayaanse kant ook niet of nauwelijks bereikbaar. De eeuwige strijd tussen Brazilië en Argentinië gaat natuurlijk over de vraag in welk land de watervallen het beste te bezoeken zijn. Natuurlijk claimen de Argentijnen het grootste oppervlak. Bovendien zijn de watervallen vanuit Argentinië dichter te benaderen; je loopt er als het ware tussendoor. Maar juist dat leidt er toe dat het zicht vanaf de Braziliaanse kant grootster en wijdster is. Argened Travel lost dat ‘probleem’ op door de bezoekers een kijkje aan beide kanten te gunnen. Leuk, weer een stempel in je paspoort!


 
Heeft u geen Skype? Bel ons in Nederland op telefoonnummer 085-760 46 57. Wij zijn op werkdagen van 08:30 tot 17:00 uur op dit telefoonnummer bereikbaar.