Mendoza en Aconcagua
Afdrukken E-mailadres

MENDOZA WIJNSTAD IN ANDES DECOR
“Bijna 7000 meter?” vroeg ik nog een keer. Ja, ik had het goed verstaan. De buschauffeur herhaalde het nog een keer. “Seis mil novecientos cincuenta y nueve.” Zo hoog zag de berg waarvan ik nu aan de voet stond er nu ook weer niet uit. Tot ik me realiseerde dat we sinds we twee uur geleden vanuit Mendoza per bus de Andes in waren getrokken, gestaag al naar een hoogte van drie-en-een-halve kilometer waren gereden. Rondom de 6959 meter hoge Aconcagua zag ik nog zeker een stuk of tien toppen die qua hoogte met gemak de Mont Blanc verslaan. De imposante Andes, het decor waarin de druiven van Mendoza rijpen.
Daar waar de doorgaans gortdroge pampa’s langzaam overgaan in het imposante, grillige Andesgebergte ligt Mendoza als een groene oase in een woestijn van rotsen en spectaculaire zandduinen. Mendoza ligt in het hart van Cuyo, dé wijnstreek van Argentinië, dat op zijn beurt de vijfde wijnproducent ter wereld is. Het was de Chileense generaal Garcia de Mendoza die de streek in de 16e eeuw kolonialiseerde en al snel bleek dat het smeltwater vanuit de Andes en het zonnige klimaat ideale omstandigheden vormden voor het verbouwen van druiven. Vandaag de dag is deze regio verantwoordelijk voor meer dan 70% van de Argentijnse wijnproductie en het is de belangrijkste economische activiteit. Het telt 5 verschillende wijngebieden met circa 140.000 ha wijnstokken. Mendoza ligt ongeveer even ver van de evenaar als de beste wijngebieden in Frankrijk, Italië en Californië. De wijngaarden liggen op een hoogte tussen de 600 en 1500 meter.Mendoza zelf is een heerlijk, relaxte stad om te verblijven. In zo’n droge omgeving verwacht je niet terecht te komen in een stad vol met bomen omzoomde pleinen, parken en fonteinen, maar dat is wel het beeld van Mendoza. De pleinen van de stad, die in 1861 vrijwel geheel werd verwoest door een aardbeving, zijn versierd met fraai tegelwerk, muurschilderingen en beelden. Het centrale Plaza Independencia is het grootste plein van de stad. Esdoorns en acacia’s bieden de bezoekers er beschutting tegen de zon. Ook de schaduwrijke Plaza’s España (met Moorse motieven en mozaïeken) en Italia (met beelden in Romeinse sfeer). Is het heerlijk toeven. Datzelfde geldt ook voor de uitgestrekte parken, waarvan het Parque San Martín het belangrijkste is. Vergeet u vooral niet even goed te kijken naar de prachtige sierpoorten die toegang geven tot dit park!

Hoe ontspannen het verblijf in Mendoza ook is, toch lonkt ook de


omgeving naar een andere
kennismaking. En terecht, want voor wie echt de Andes wil ontdekken is Mendoza het uitgelezen startpunt. Wie Mendoza westwaarts verlaat richting de grote reus Aconcagua (6959 m) komt eerst langs het uitgestrekte Potrerillos waterbekken, een geliefd watersportgebied dat al boven de boomgrens ligt. Daarna blijft de weg, die Mendoza verbindt met Santiago de Chili maar stijgen. In de buurt van Uspallata doet het landschap zo aan het Centraal-Aziatische hoogland denken, dat hier de film Seven Years in Tibet met Brad Pitt werd opgenomen. Vrachtauto’s en bussen ploegen naar boven over de, overigens goed berijdbare, weg. Voor toeristen is het bezoekerscentrum van de Aconcagua meestal het eindpunt van deze excursie. Zeker wie van hieruit een korte wandeling maakt naar de Laguna de Horcones wordt beloond met een spectaculair uitzicht op de Aconcagua. Op de weg terug bezoeken toeristen steevast nog even Puente del Inca, een natuurlijke brug over de Río Mendoza met warmwaterbronnen.Voor bergbeklimmers is de Aconcagua een uitdaging. De top is op meerdere manieren te bereiken en staat qua klimwerk te boek als niet al te moeilijk. Echter, het zijn de soms extreme weersomstandigheden en het zuurstofgebrek op grote hoogte waardoor toch veel klimmers in de problemen komen. Op de flanken van de berg zijn dan ook al vele tientallen bergbeklimmers om het leven gekomen. Een aantal van hen ligt aan de voet van de berg begraven op een eenvoudig kerkhof langs de weg.
VOETBAL IS HEILIG

Als u in de gelegenheid bent, moet u eens een voetbalwedstrijd in dit compleet voetbalgekke land bezoeken. Ook al houdt u niet van voetbal, het is een ervaring op zich. Uitzinnige supporters vuren hun lievelingsclub aan met spreekkoren, gezang en permanent roffelende trommels. Een kleurlijk schouwspel! Het stadion van Boca Juniors in Buenos Aires, ooit ook de club van voetbalgod Diego Maradonna, is dé voetbaltempel van Argentinië met blauw-geel uitgedoste fans die een orkaan van herrie veroorzaken. Zelfs de huizen in de wijk waarin het stadion ligt zijn bijna allemaal blauw en geel geschilderd. Maar ook de plaatselijke club in Mendoza, Godoy Gruz, is populair. De club speelt in het stadion waarin ook het Nederlands Elftal aantrad tijdens het WK Voetbal in 1978.

Godoy Cruz, Mendoza, Argentinië
IN DE OMGEVING

Parque Nacional Sierra de las Quijadas
Dit nationale park met zijn reusachtige rode zandstenen ravijnen bevindt zich ten oosten van Mendoza, ten noorden van San Luis en ten zuiden van San Juan. In de Sierra de las Quijadas werden paleontologische resten gevonden van 120 miljoen jaar geleden. Hier leefden pterosauriërs (vliegende reptielen). Een half uur lopen van de ingang van het nationale park ligt het Loma del Pterodaustro, een veld vol fossiele resten van dinosauriërs.

San Juan
San Juan is een moderne stad. De belangrijkste bezienswaardigheid is het koloniale geboortehuis van Domingo Sarmiento, een belangrijk figuur uit de Argentijnse geschiedenis. In de Vallei van de Maan (Parque Provincial Ischigualasto), 325 km ten noordoosten van San Juan, heeft men hele skeletten van prehistorische dieren, zoals de dinosaurus opgegraven, die in het museum voor natuurlijke historie zijn te bewonderen.

Mendoza wijnroute
De wijnroute begint in de stad Mendoza en voert u langs bodega’s in Maipu, Lujan de Cuyo en Agrelo naar Tupungato en de hoogten van Tunuyan, waar zich de Bodega Salentein bevindt. Salentein, eigendom ban de familie Pon, is beroemd om zijn architectuur, wijnen en kunstmuseum. Veel van de bodega’s, die u kunt bezoeken, hebben een restaurant of een kunstmuseum. Zie bieden bijna allemaal rondleidingen en proeverijen aan.

Bodega Salentein, Tupungato, Mendoza, Argentinië

Daar waar de doorgaans gortdroge pampa’s langzaam overgaan in het imposante, grillige Andesgebergte ligt Mendoza als een groene oase in een woestijn van rotsen en spectaculaire zandduinen. Mendoza ligt in het hart van Cuyo, dé wijnstreek van Argentinië, dat op zijn beurt de vijfde wijnproducent ter wereld is. Het was de Chileense generaal Garcia de Mendoza die de streek in de 16e eeuw kolonialiseerde en al snel bleek dat het smeltwater vanuit de Andes en het zonnige klimaat ideale omstandigheden vormden voor het verbouwen van druiven. Vandaag de dag is deze regio verantwoordelijk voor meer dan 70% van de Argentijnse wijnproductie en het is de belangrijkste economische activiteit. Het telt 5 verschillende wijngebieden met circa 140.000 ha wijnstokken. Mendoza ligt ongeveer even ver van de evenaar als de beste wijngebieden in Frankrijk, Italië en Californië. De wijngaarden liggen op een hoogte tussen de 600 en 1500 meter.

 
Heeft u geen Skype? Bel ons in Nederland op telefoonnummer 085-760 46 57. Wij zijn op werkdagen van 08:30 tot 17:00 uur op dit telefoonnummer bereikbaar.