Península Valdés en Walvissen
Afdrukken E-mailadres

DE DEFTIGE HEERTJES VAN PUERTO MADRYN
Het leek wel een uit de hand gelopen directievergadering. De deftige heertjes in hun driedelige pakken waggelden onrustig door elkaar heen. Sommigen stonden in groepjes nog wat na te praten, terwijl een enkeling het strijdtoneel met gebogen hoofd verliet. Het was een even vermakelijk als imposant beeld, de duizenden pinguïns aan de kust bij Punta Tombo. Maar stiekem wachtten we op een nog veel groter spektakel: de walvis. Het was immers oktober, dé maand om walvissen te spotten. Hoewel spotten...je kunt ze in deze periode van het jaar soms gewoon vanaf het strand El Doradillo voorbij zien zwemmen!
De noordkust van Patagonië is een walhalla voor iedereen die geïnteresseerd is in zeedieren. Vrijwel nergens komt u een zo grote verscheidenheid aan dieren tegen. Magelhaen pinguïns, zeeleeuwen, zeeolifanten, orka’s, walvissen (waaronder de zeldzame zuidkaper) komen in deze regio in groten getale voor. Daarnaast zijn er talloze soorten watervogels te bewonderen.Puerto Madryn wordt altijd in één adem genoemd met Península Valdés. Dit nabijgelegen, ruim 3600 vierkante kilometer grote, schiereiland wordt tot de mooiste natuurreservaten ter wereld gerekend. Het staat sinds 1999 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO vanwege zijn grandioze zeefauna en het is verbluffend om te zien hoe gemakkelijk al deze diersoorten waar te nemen zijn. Een deel van de 500 kilometer lange kustlijn omzoomt de Golfo Nuevo. Dit is de plek waar de zeldzame Zuidkaper elk jaar tussen juni en december naartoe trekt om er te paren en jongen te krijgen. De Punta Norte, het noordelijkste puntje van het schiereiland, is het paargebied voor zeeolifanten en zeeleeuwen. Het is bovendien (en juist daardoor) bij uitstek de plek waar de orka graag jaagt. De orka laat zich met zijn kop naar voren door de branding het strand opschuiven en verrast zijn prooi, bijvoorbeeld pinguïns of jonge zeeleeuwen. Met een volgende golf verdwijnt hij weer in zee, om daar de prooi te delen met zijn soortgenoten. Als je getuige bent van zo’n unieke kill, en een bijna 10 meter lange en 6 ton zware orka plotseling uit zee ziet opduiken, is dat een ‘kippenvelmoment’ om nooit meer te vergeten. De beste kans om dit mee te maken is in februari, maart of april.

Dat walvissen zien geen uitzondering is, blijkt wel uit het enorme aantal


afbeeldingen dat je krijgt wanneer je
‘Península Valdés’ intypt op Google.
Je ziet dan ook dat de Zuidkaper-walvis zelf een vormloos, lelijk beest is, wat geheel in tegenstelling is tot de fraai gevormde staart, die vaak als laatste onder water verdwijnt en spectaculaire foto’s oplevert. Vanuit het plaatsje Puerto Pirámides, het enige dorpje op het schiereiland, kunnen boottochten worden gemaakt om de walvissen van dichtbij te bekijken. Niet ver daar vandaan ligt het bezoekerscentrum, waarin ook een klein museum gevestigd is. De wateren rondom het Valdés schiereiland staan hoog aangeschreven bij duikliefhebbers. In de wateren heeft zich in de loop der tijd een onderwaterparadijs gevormd dat zich leent voor diepzeeduiken op alle niveaus. Andere actieve mogelijkheden zijn zeekayakken, kustwandelingen maken of mountainbiketochten ondernemen.Toch doen we deze streek tekort als we het alleen maar over zeedieren en het schiereiland hebben. Het noordoosten van Patagonië staat ook bekend vanwege zijn leuke stadjes en dorpen, veelal met dank aan de pioniers uit Wales, die zich onder leiding van Lewis Jones rond 1865 in deze streek vestigden. Ze bouwden steden en dorpen met pittoreske gebouwen en kapellen, waarvan er vele tot op de dag van vandaag bewaard zijn gebleven. De meeste voorbeelden hiervan treffen we aan in Gaiman en Trelew (‘tre’ is het Welsh woord voor stad en ‘lew’ verwijst naar Lewis Jones.
HELP ONZE IJSBERG SMELT!

De Amerikaanse managementgoeroe John Kotter schreef een boekje over veranderingen in organisaties met als titel ‘Help onze ijsberg smelt’. Het verhaal gaat over een pinguïnkolonie die op een dag van één pinguïn te horen krijgt dat de ijsberg waarop ze leven, aan het smelten is. Hoe daar vervolgens mee wordt omgegaan, wordt prachtig beschreven. Sommige pinguïns zien de noodzaak tot veranderen totaal niet in. Anderen willen (zonder plan) direct aan de slag. Er ontstaat een politiek steekspel binnen de pinguïnkolonie. Er zijn voorstanders, tegenstanders en natuurlijk zwevende kiezers, die door beide partijen te beïnvloeden zijn. De grootste tegenstander, heel toepasselijk ‘Nee-Nee’ genaamd, doet er alles aan om zieltjes te winnen voor zijn opvattingen en lijkt daar aardig in te slagen. Uiteindelijk slagen de leiders van de kolonie erin om met behulp van een heldere visie en gerichte actie iedereen mee te krijgen. Als u in een organisatie werkt waar veranderingen worden doorgevoerd zult u de verschillende pinguïnpersonages makkelijk herkennen.


IN DE OMGEVING

Trelew
Reizigers uit Buenos Aires, op weg naar de kolonies zeeolifanten, zeeleeuwen en pinguïns op het Valdés schiereiland, komen aan in Trelew, een kleine aantrekkelijke stad in de Chubut-vallei. De belangrijkste attractie van de stad in het Museo Paleontologico Egidio Feruglio met een collectie fossielen van soms wel meer dan 540 miljoen jaar geleden. Het mooiste zijn de levensgrote skeletten en eieren van dinosauriërs.

Gaiman
Gaiman is één van de dorpen waar nog het oorspronkelijke Welsh uit Wales wordt gesproken. Het is het bekendst om zijn theehuizen, zoals Ty Gwyn, Ty Nain en Plas y Coed, gelegen rond de centrale Plaza Roca. Men is nog steeds trots op het bezoek dat prinses Diana, prinses van Wales, hier in 1995 heeft gebracht. Haar sterfdatum wordt hier nog steeds herdacht. Het grootste feest van het jaar is de Eisteddfod, een Welsh muziek- en poëziefestival.

Punta Tombo
Punta Tombo is een smal, rotsachtig schiereiland met een reusachtige kolonie Magelhaen pinguïns, Ze zijn van heel dichtbij te observeren. De ideale tijd voor een bezoek is tussen november en januari wanneer er veel jongen zijn. Onderweg naar Punta Tombo zult u dieren kunnen zien, zoals pampahazen (mara’s), guanaco’s en choiques of nandu’s, een soort kleine struisvogel.

Het leek wel een uit de hand gelopen directievergadering. De deftige heertjes in hun driedelige pakken waggelden onrustig door elkaar heen. Sommigen stonden in groepjes nog wat na te praten, terwijl een enkeling het strijdtoneel met gebogen hoofd verliet. Het was een even vermakelijk als imposant beeld, de duizenden pinguïns aan de kust bij Punta Tombo. Maar stiekem wachtten we op een nog veel groter spektakel: de walvis. Het was immers oktober, dé maand om walvissen te spotten. Hoewel spotten...je kunt ze in deze periode van het jaar soms gewoon vanaf het strand El Doradillo voorbij zien zwemmen!
 
Heeft u geen Skype? Bel ons in Nederland op telefoonnummer 085-760 46 57. Wij zijn op werkdagen van 08:30 tot 17:00 uur op dit telefoonnummer bereikbaar.