Buenos Aires en Tango
Afdrukken E-mailadres

BUENOS AIRES VAN TANGO TOT TIËSTO
Mix de charme van Parijs met een flinke scheut Madrid. Voeg er daarna een flinke dosering Zuid-Amerikaans temperament aan toe en proef het heerlijke resultaat: Buenos Aires! Een van de mondiale hotspots van dit moment. Een stad waar je ongedwongen kunt slenteren in heden en verleden. Waar de aanplakbiljetten voor de originele tango-shows hangen naast die van concerten van Tiësto en Armin van Buuren. Een stad van uitersten. Van schrijvers, kunstenaars en cineasten, maar ook van hysterische voetbalgekken en hun voetbalgod: Diego Maradona.
Daar sta je dan ineens, midden op de Plaza de Mayo, waar geschiedenis werd geschreven. Dit is het kloppende hart van de stad. Het plein dateert uit 1580 en was in die tijd het centrum van de stad en is vernoemd naar de Meirevolutie van 1810, toen Argentinië onafhankelijk werd van Spanje. De Pirámide de Mayo, het allereerste monument van de stad, herinnert aan dat moment. Maar hier staat ook het Casa Rosada, het roze paleis, met het balkon vanwaar de legendarische Evita haar geliefde volk toesprak. En natuurlijk dankt het plein zijn bekendheid aan de Dwaze Moeders en hun protesten tegen het Argentijnse militaire bewind, waarvan hun verdwenen zonen het slachtoffer werden. Rondom het plein staan een aantal prachtige gebouwen, zoals het Casa Rosada, de Banco de la Nación, de Catedral Metropolitana en El Cabildo, het oude stadhuis. Brede avenidas, lommerrijke parken en sfeervolle pleinen. Buenos Aires kent er talloze. Het ene nog mooier dan het andere. En allemaal met hun eigen karakter en charme. Ze staan model voor de veelzijdigheid van deze stad.Het beroemde plein Plaza Dorrego in de oude wijk San Telmo, die samen met de aangrenzende wijk La Boca ruziet over de vraag waar nu de bakermat van de tango ligt. Met keitjes geplaveid, omzoomd door talloze cafés, bars, terrasjes en restaurants. Het Plaza San Martín, met zijn park vol ombú-bomen, vanwaar u zo de belangrijkste winkelstraat van Buenos Aires opwandelt, de Calle Florida. Of het Plaza Serrano, het plein dat het hart vormt van de trendy wijk Palermo met zijn alternatieve cafés en restaurants, waar kunstenaars en designers elkaar treffen. Ga ze vooral ontdekken; u zult merken dat u in Buenos Aires veilig en zorgeloos over straat kunt. Heerlijk!


Het kost weinig moeite om je een paar dagen in deze heerlijke stad te vermaken. De vele bezienswaardigheden zijn over het algemeen gemakkelijk per bus of metro te bereiken. Maar u kunt ook gebruik maken van onze City tour. U mist dan geen enkele highlight en kunt nog eens rustig kijken welk stukje van de stad u in uw vrije tijd nog eens extra wilt leren kennen.  Winkelen (tip: de Galerías Pacífico, al was het alleen al om het prachtige interieur met zijn fraaie muurschilderingen), lekker rondneuzen op markten in bijvoorbeeld San Telmo en Recoleta of één van de vele musea bezoeken die de stad rijk is: je hoeft je in deze stad geen seconde te vervelen. Ook de avonden in Buenos Aires vliegen voorbij. Een avondje naar een opzwepende tango-show mag natuurlijk in het programma niet ontbreken. Maar neem vooral ook de tijd om lekker te gaan eten. Het wemelt in Buenos Aires van de restaurants. Vooral de liefhebbers van een goed stuk vlees en uitstekende wijn komen hier aan hun trekken. Gezellige restaurant vol sfeer in de oude wijken San Telmo en La Boca. Of in Palermo en Belgrano, voor veel Argentijnen ‘the placet o be’. Trendy restaurants, geweldig eten.Maar ook in Puerto Madero, de prachtig gerestaureerde oude haven van Buenos Aires met fraai verbouwde havenloodsen gecombineerd met nieuwe architectuur, kun je meer dan uitstekend eten.
HET GEHEIM VAN DE ARGENTIJNSE BIEFSTUK

Wat maakt de echte Argentijnse biefstuk toch zo ongekend mals, sappig en lekker? De Argentijnse veestapel bestaat voornamelijk uit Aberdeen Angus en Hereford vee, twee echte vleesrassen. Het vee loop vrij rond op de uitgestrekte pampa’s en doet zich tegoed aan het overvloedige, malse gras. Groeihormonen zijn absoluut uit den boze in Argentinië; alles is 100% puur natuur! De jonge stierkalveren worden na zo’n 28 maanden geslacht, wanneer ze zo tussen de 400 en 460 kilo wegen en leveren perfect vlees. Maar er is meer. ‘’Vless zit, net als tango en voetbal, in onze genen”, schreef ooit Raúl Mirad, de auteur van het 130 pagina’s dikke ‘Manual del Asador’ (Handboek voor de Barbecuer). De Argentijnse man is volgens hem een incarnatie van de cowboy die vroeger over de pampa zwierf en leefde van vlees. Veel komt aan op de juiste bereiding: het snijden, de gebruikte grill en de specerijen (alléén zout!). Zelfs geparfumeerde dames dienen uit de buurt van de grill te blijven, omdat zij de vleessmaak negatief beïnvloeden! Om alvast uit het hoofd te leren: Corazón de Cuadril staat voor dikke lendebiefstuk, een Bife Angosto betekent entrecote, wat wij een ossenhaas noemen heet in Argentinië een Bife de Lomo en een ribeye is een Bife Ancho.


IN DE OMGEVING

La Plata
De eigenlijke hoofdstad van de provincie Buenos Aires. De stad heeft een aantal spectaculaire gebouwen zoals de indrukwekkende Catedral de la Inmaculada Concepción, het neoklassieke Palacio de la Legislatura en het Teatro Argentino. Het Museo de la Plata is beroemd om zijn geologische en archeologische objecten, zoals het originele skelet van een Titanosaures en de collectie stenen beelden van dieren uit de Condorhuasicultuur. La Plata is de thuishaven van de beroemde voetbalclub Estudiantes de la Plata.

Tigre en de Paranádelta
De kleine havenstad Tigre is de uitvalsbasis voor een boottocht per rivierbus door het natuurlijke labyrint van waterwegen in de Paranádelta. Veel eilanden in de delta worden bewoond door zelfvoorzienende gemeenschappen, andere zijn privébezit en bebouwd met mooie zomerhuizen, restaurant en hotels. In de haven van Tigre is dagelijks een kunstnijverheidsmarkt, die duizenden mensen trekt.Het kost weinig moeite om je een paar dagen in deze heerlijke stad te vermaken. De vele bezienswaardigheden zijn over het algemeen gemakkelijk per bus of metro te bereiken. Maar u kunt ook gebruik maken van onze City tour. U mist dan geen enkele highlight en kunt nog eens rustig kijken welk stukje van de stad u in uw vrije tijd nog eens extra wilt leren kennen.  Winkelen (tip: de Galerías Pacífico, al was het alleen al om het prachtige interieur met zijn fraaie muurschilderingen), lekker rondneuzen op markten in bijvoorbeeld San Telmo en Recoleta of één van de vele musea bezoeken die de stad rijk is: je hoeft je in deze stad geen seconde te vervelen. Ook de avonden in Buenos Aires vliegen voorbij. Een avondje naar een opzwepende tango-show mag natuurlijk in het programma niet ontbreken. Maar neem vooral ook de tijd om lekker te gaan eten. Het wemelt in Buenos Aires van de restaurants. Vooral de liefhebbers van een goed stuk vlees en uitstekende wijn komen hier aan hun trekken. Gezellige restaurant vol sfeer in de oude wijken San Telmo en La Boca. Of in Balermo en Belgrano, voor veel Argentijnen ‘the placet o be’. Trendy restaurants, geweldig eten. Maar ook in Puerto Madero, de prachtig gerestaureerde oude haven van Buenos Aires met fraai verbouwde havenloodsen gecombineerd met nieuwe architectuur, kun je meer dan uitstekend eten.

 
Heeft u geen Skype? Bel ons in Nederland op telefoonnummer 085-760 46 57. Wij zijn op werkdagen van 08:30 tot 17:00 uur op dit telefoonnummer bereikbaar.